РОЗЧИННИЙ РЕЦЕПТОР СТИМУЛЮЮЧИЙ ЧИННИК ЗРОСТАННЯ, ЩО ЕКСПРЕСУЄТЬСЯ ГЕНОМ 2, В ЯКОСТІ МОЖЛИВОГО СИРОВАТКОВОГО МАРКЕРУ ДІАСТОЛІЧНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ ТА ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Біловол, О.М.; Князькова I.I.; Kірієнко O.M.; Кузьмінова, Н.В.; Kірієнко Д.О.; Богун, М.В.; Гаврилюк, А.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Обстежено 60 хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії (ГХ ІІ), 2 ступеня, середній вік 54.7±3.8 років. Першу групу склали 30 пацієнтів з гіпертонічною хворобою ІІ ст., до другої увійшли 30 хворих на ГХ ІІ з коморбідним цукровим діабетом 2 типу (середнього ступеню тяжкості, стадія субкомпенсації). Контрольну групу склали 20 практично здорових осіб. Усім обстеженим особам проведено клініко-лабораторне обстеження, визначення рівня розчинного рецептору стимулюючого чинника зростання, що експресується геном 2 (sST2) в сироватці крові, ехокардіографія з оцінкою трансмитрального доплерівського кровотоку. Визначено, що сироватковий рівень sST2 достовірно (р