ВИКОРИСТАННЯ ПОКАЗНИКІВ ДИСЛІПІДЕМІЇ ПРИ ДІАГНОСТИЦІ МАСКОВАНИХ ФОРМ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Гаджиєва, Я.Г. (Світ медицини та біології, 2022)
Враховуючи поширеність артеріальної гіпертензії, її роль у розвитку серцево-судинних захворювань та смертності, підвищення ефективності лікування даної патології залишається актуальним питанням сучасної медицини. Мета дослідження – визначити взаємозв’язок між підвищеним рівнем холестерину в крові та маскованою артеріальною гіпертензією. Обстежено 827 осіб віком від 19 до 71 року, з яких виділено 2 групи: 1) основна – із підвищеним рівнем холестерину в крові (n=375); 2) контрольна – з нормальним рівнем холестерину в крові (n=186) – були відсутні симптоми артеріальної гіпертензії та основні фактори ризику (куріння, алкоголь, ожиріння, гіподинамія). Середній рівень холестерину в крові становив 6.16±0.22 ммоль/л в основній групі та 4.69±0.18 ммоль/л у контрольній групі. У першій групі виявлена артеріальна гіпертензія у 19 осіб з 138 (середній систолічний тиск 152.6±4.3 мм рт.ст., діастолічний 97.6 3.7 мм рт.ст.), у 14 з них рівень холестерину перевищував 7.5 ммоль/л, у контрольній групі результат був негативним. Таким чином, використання сучасних приладів дозволяє виявляти масковану артеріальну гіпертензію та проводити відповідні профілактичні заходи.