РЕЗУЛЬТАТИ ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ АКТИВНИМ ТУБЕРКУЛЬОЗНИМ СПОНДИЛІТОМ - Голка, Г.Г.; Веснін, В.В.; Бурлака, В.В.; Олійник, А.О.; Фадєєв, О.Г.; Литвишко, В.О.; Фролова-Романюк, Е.Ю. (Світ медицини та біології, 2022)
Проведено аналіз результатів оперативного лікування 60 пацієнтів з активним туберкульозним спондилітом. В основну групу (n=30) включені пацієнти з ураженням грудних та поперекових хребців, оперовані із застосуванням телескопічного титанового кейджу для вентрального міжтілового спондилодезу після проведення некрсеквестректомії. Особливістю передопераційної підготовки пацієнтів основної групи було обов’язкове проведення етіологічної діагностики перед початком лікування, призначення короткострокового передопераційного курсу специфічної антибактеріальної терапії з урахуванням результатів етіологічної діагностики протягом 2–3 тижнів з подальшим проведенням оперативного втручання. До контрольної групи увійшли пацієнти (n=30) із застосуванням традиційних підходів до лікування – передопераційна підготовка з використанням 3–5 специфічних антибактеріальних препаратів без визначення чутливості протягом 2–3 місяців з наступним оперативним втручанням – декомпресивна некректомія уражених хребців та переднім спондилодезом аутотрансплантатом. При порівняльному аналізі найближчих та віддалених результатів хірургічного лікування пацієнтів обох груп отримано результати, що достовірно підтверджують високу клінічну ефективність запропонованої методики лікування пацієнтів основної групи з використанням сучасних досягнень вертебрології.