ПАТОГЕНЕТИЧНА ПРОФІЛАКТИКА ПРОТЕЗНИХ СТОМАТИТІВ У ОСІБ ІЗ ВНУТРІШНІМИ ХВОРОБАМИ - Дворник, В.М.; Марченко, А.В.; Пономаренко, В.О.; Коваленко, В.В.; Литовченко, І.Ю.; Тесленко, О.І.; Єрис, Л.Б. (Світ медицини та біології, 2022)
Первинна та вторинна профілактика протезних стоматитів у пацієнтів, що користуються знімними зубними пластинковими протезами, залишається актуальним та пріоритетним напрямком стоматології. Розроблені та апробовані авторами статті методи профілактики хронічного протезного стоматиту, що виникає у пацієнтів на фоні їх внутрішніх захворювань, ефективні, скорочують кількість відвідувань для корекції протезів, доступні й легкі у виконанні для пацієнтів похилого та старечого віку. Вони покращують пристосування слизової оболонки порожнини рота до базису знімного протеза, корегують загальний стан організму і тим самим підвищують якість життя пацієнтів, про що свідчить нормалізація їх психоемоційного статусу. Індивідуалізований та диференційований підхід до підтримувальної терапії запобігає загостренням протезного стоматиту протягом року у 78 % випадків пацієнтів.