РОЛЬ ТРИГЕРНИХ ФАКТОРІВ ТА ВПЛИВ НЕДОСТАТНОСТІ ДІАМІНОКСИДАЗИ НА КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ - Запольський, М.Е.; Лебедюк, М.М.; Дудченко, М.О.; Прокоф'єва, Н.Б.; Васильєва, К.В.; Добровольська, А.В.; Теплюк, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2022)
При обстеженні 87 пацієнтів з середніми та важкими формами атопічного дерматиту віком від 16 до 49 років проаналізовані провокуючі фактори при різних клінічних формах атопічного дерматиту. Виявлено, що дефіцит діаміноксидази та тригерні фактори посилюють перебіг атопічного дерматиту. Дефіцит діаміноксидази при атопічному дерматиті поєднувався з незначною динамікою по відношенню до IgE та повільним регресом індексу SCORAD. Виявлено, що ступінь впливу діаміноксидази на перебіг атопічного дерматиту (особливо при SCORAD≥25) дозволяє виділити групу пацієнтів, яким необхідна додаткова регуляція конверсії тканинного гістаміну й активне блокування гістамінолібераторів, що надходять екзогенно. Низький рівень активності діаміноксидази корелював з повільним регресом клінічних симптомів дерматозу, включаючи більш стійкий свербіж, погіршення загального стану, безсоння, дратівливість та психоемоційну астенізацію.