ВПРОВАДЖЕННЯ БАГАТОЕТАПНОЇ ХІРУРГІЧНОЇ ТАКТИКИ ПРИ ЛІКУВАННІ ПОЄДНАНИХ ПОШКОДЖЕНЬ ЖИВOТА І КІНЦІВОК - Ібрагімов, Ф.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Проведено ретроспективний та проспективний аналіз даних 1033 хворих з тяжкою поєднаною травмою, яким проводили лікування у 2009–2015 роках у Міській клінічній лікарні № 3 м. Баку. З метою порівняльного аналізу методів лікування хворих поділили на дві групи. Усього з поєднаними пошкодженнями живота та кінцівок було 216 пацієнтів, з них 171 включили до основної групи, 45 – до порівняльної. Ступінь тяжкості пошкоджень хворих основної групи оцінювали за шкалами тяжкості травми (Abbreviated Injury Scale та Injury Severity Scale), їм надавали допомогу з урахуванням принципу “damage control”. У 52,1 % хворих основної групи з тяжкою поєднаною травмою живота та кінцівок, яких лікували з урахуванням принципу “damage control” та застосуванням запрограмованої багатоетапної хірургічної тактики, при субкомпенсації травматичної хвороби летальність становила 16 %, у порівняльній групі – 44,4 %. , при декомпенсації відповідно 51,6 та 89,7 %. Отримані результати застосування багатоетапної хірургічної тактики при тяжкій поєднаній травмі живота та кінцівок демонструють явні її переваги.