ТРАНСАБДОМІНАЛЬНА ПРЕПЕРИТОНЕАЛЬНА АЛОПЛАСТИКА ПАХВИННИХ ГРИЖ ЖИВОТА З ВИКОРИСТАННЯМ НАНОМОДИФІКОВАНОГО СІТЧАСТОГО ІМПЛАНТАТУ - Лутковський, Р.А.; Челішвілі, А.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Проведено аналіз хірургічного лікування 142 пацієнтів з пахвинними грижами живота в яких виконували операцію трансабдомінальну преперитонеальну алогерніопластику. У хворих групи I використовували розроблену сітку, у хворих групи II класичну поліпропіленову сітку. Статистично значущо кращі результати отримано у хворих групи I порівнянно з групою II: серому виявлено відповідно у 1,4 % та 7,0 % хворих. Хронічний біль спостерігався у 5,6 % хворих групи II на відміну від групи I де таких ускладнень не було, рецидиви грижі – відповідно у 8,5 % і 1,4 % хворих. Тривалість стаціонарного лікування в групі I становила 2,3±1,2 доби, в групі II – 5,2±1,1 доби. Хірургічне лікування пахвинних гриж живота з використання наномодифікованої поліпропіленової сітки є ефективнішим порівняно з використанням класичної поліпропіленової сітки, про що свідчило зменшення частоти сероми з 7,0±1,3 до 1,4±0,3 %, хронічного післяопераційного болю – з 5,6±0,2 до 0 %, рецидиву грижі – з 8,5±0,3 до 1,4±0,2 %.