КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ ПРОЯВИ АЛКОГОЛЬНОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ НА СТАДІЇ ЦИРОЗУ У ПОЄДНАННІ З НЕАЛКОГОЛЬНОЮ ЖИРОВОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ ЗАЛЕЖНО ВІД КОМПЕНСАЦІЇ ЗАХВОРЮВАННЯ - Матковська, Н.Р.; Вірстюк, Н.Г.; Балан, У.В.; Костіцька, І.О.; Волошинович, М.С.; Чаплинська, Н.В.; Рудник, В.Т. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було вивчення особливостей перебігу алкогольної хвороби печінки на стадії цирозу у поєднанні з жировою хворобою печінки. Проведено загальноклінічні та лабораторно-інструментальні обстеження 204 пацієнтів з алкогольним цирозом печінки. Виявлено, що всі хворі систематично вживали токсичні дози алкоголю, які спричинили клінічні прояви захворювання та порушення функціонального стану печінки. Соматометричні показники відрізнялися у всіх хворих залежно від ступеня компенсації. Товщина шкірно-жирової складки є достовірним показником, що відображає стан жирових депо організму, обвід м’язів плеча – достовірним показником зменшення соматичного білкового пулу, що супроводжується зниженням синтетичної функції печінки, особливо у хворих при поєднанні з жировою хворобою печінки. Отже, при обстеженні пацієнтів на алкогольний цироз печінки поряд із загальноклінічними та лабораторно-інструментальними обстеженнями рекомендовано оцінювати трофологічний статус для прогнозування перебігу цирозу печінки.