ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ПАТОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У СТРУКТУРАХ ТАЗОСТЕГНОВОГО СУГЛОБУ - Насірлі, Д.А. (Світ медицини та біології, 2022)
До дослідження було включено 160 пацієнтів із коксартрозом III-IV рентгенологічних стадій, спрямованих на тотальне ендопротезування кульшового суглоба за період 2015–2018 років. Було виділено кілька варіантів перебігу захворювання з урахуванням вікового фактора (І група), посттравматичного фактора (ІІ група), метаболічного фактора (ІІІ група) та поліетиологічного характеру процесу (IV група). Кількість пацієнтів у кожній групі становила 40 осіб. Всім хворим під час вступу до стаціонару проводили комплексне обстеження із застосуванням інструментальних, фізикальних, клініко-функціональних та лабораторних методів дослідження. Наявність надлишкової маси тіла визначалося на підставі індексу ІМТ. За наявності вікового фактора ризику коксартроз маніфестував значно пізніше, ніж при розвитку суглобової патології посттравматичного, метаболічного та поліетіологічного генезу. З соматичних захворювань найчастіше у пацієнтів з коксартрозом виявлялися артеріальна гіпертонія, дещо рідше – хронічна серцева недостатність, цукровий діабет та варикозне розширення вен нижніх кінцівок. При аналізі частоти захворювання сечостатевої системи, в більшості випадків діагностувався хронічний пієлонефрит. У хворих з віковим та посттравматичним типом суглобової хвороби нерідко діагностувалася гіперглікемія 17,5% та 37,5%, відповідно, а рівень глюкози натще склав 5,3±0,06 ммоль/л.