РЕЗУЛЬТАТИ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ГЕМАНГІОМ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ У ДІТЕЙ - Ткаченко, П.І.; Білоконь, С.О.; Лохматова, Н.М.; Попело, Ю.В.; Доленко, О.Б.; Коротич, Н.М.; Білоконь, Н.П. (Світ медицини та біології, 2022)
За останні роки частота виявлення гемангіом щелепно-лицевої ділянки у дітей в Україні значно збільшилась. З метою визначення ефективності їх комплексного лікування узагальнено зміст 32 стаціонарних історій хвороб та 47 амбулаторних карт тематичних дітей. Капілярні гемангіоми діагностовано у 20 % випадків (у 19 % у вигляді винних плям). В 25 % спостережень вони самостійно редукувалися протягом 7-12 місяців. Незначні за обсягом і глибиною пухлини (56 % випадків) ліквідовано діатермокоагуляцією чи місцевим введенням малих доз преднізолону. Для усунення «великих плям» застосовувалась фракційна лазеротерапія. Кавернозні гемангіоми діагностовано в 23 % випадків. У 72 % пацієнтів проведено лікування дипроспаном у вигляді чотирьохразової інфільтрації по периферії утворення. У 23 % спостережень проводилось черезшкірне прошивання пухлини, пункція новоутворення з подальшим введенням в порожнини 70 % розчину спирту. Змішані гемангіоми (46 % пацієнтів) лікували застосуванням анаприліну. У 33 % пацієнтів піогенну гранульому видалено радикальним хірургічним втручанням, а у 67 % – діатермокоагуляцією. По завершенню лікування гемангіом всі діти пройшли курс реабілітаційних заходів.