РЕЗУЛЬТАТИ ЛАПАРОСКОПІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ ВНУТРІШНЬОЧЕРЕВНИХ КРОВОТЕЧ - Юсубов, І.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Проведено порівняння ефективності ендовідеохірургічного лікування внутрішньочеревних кровотеч після абдомінальних операцій. До основної групи (n=85) увійшли пацієнти, яким застосовували ендовідеохірургію з приводу ранньої післяопераційної кровотечі, у контрольну групу (n=44) – пацієнти, які застосовували традиційні методи хірургічної корекції. 85 хворим основної групи зроблено спробу лапароскопічного гемостазу кліпуванням, ушиванням, електрокоагуляцією та суглобовими методами. У контрольній групі виконано традиційну релапаротомію. Застосування лапароскопії дозволило уникнути релапаротомії у 67 (78.8 %) з 85 хворих, а також виключити внутрішньочеревну кровотечу у 7 (8.2 %) хворих. Показання до релапаротомії виявлено в 11 (12.9%) спостереженнях під час проведення діагностичної лапароскопії. Середня тривалість лапароскопічної операції в основній групі (33.1±22.8 хв) значно скоротилася порівняно із тривалістю релапаротомії у контрольній групі (72.4±28.4 хв). Летальний результат у контрольній групі становив 4.5 % (2/44). Летальних результатів у основній групі не зареєстровано. Застосування лапароскопії у діагностиці та лікуванні післяопераційних внутрішньочеревних кровотеч не виключає традиційних оперативних втручань і повинно застосовуватись при неможливості або неефективності лапароскопічного лікування.