ДІЯ L–ТОКОФЕРОЛУ НА МОРФОЛОГІЧНІ ПЕРЕБУДОВИ ЕПІФІЗА ЩУРІВ ЗА УМОВИ ВПЛИВУ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ - Гринцова, Н.Б.; Романюк, А.М.; Зайцева, С.С.; Гордієнко, О.В.; Хоменко, І.В.; Кіптенко, Л.І. (Світ медицини та біології, 2022)
У статті представлені результати дослідження морфологічних перебудов структурних змін в епіфізі щурів під впливом солей важких металів та корекції L-токоферолом на протязі 30 днів. Використовувались загальні морфологічні та статистичні методи дослідження (гістологічні, морфометричні та статистичні). Захисна дія L-токоферолу викликала в епіфізі ряд компенсаторно-адаптаційних процесів, спрямованих на нейтралізацію впливу стресора на орган. Але, 30-денного захисного періоду L-токоферолу недостатньо, щоб повністю нейтралізувати вплив важких металів на орган: активувалася гліальна реакція, збільшувалася площа судин, погіршувалася проникність судинної стінки, формувався набряк і зростала сполучнотканинна складова частина залози, що свідчить про дисфункціональну перебудову секреторної діяльності органу. Вищевказані морфологічні зміни негативно вплинули на процеси евакуації гормонів у кров, перебіг загального адаптаційного синдрому та відновлення гомеостазу у органі.