МОРФОЛОГІЧНІ І МЕТРИЧНІ ЗМІНИ ЗАЛОЗИСТОГО АПАРАТУ ФУНДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ ШЛУНКУ ЩУРІВ ПІСЛЯ ДІЇ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Єрошенко, Г.А.; Ячмінь, А.І.; Шевченко, К.В.; О. Д Лисаченко; Рябушко, О.Б.; Соколенко, В.М.; Шарлай Н.M. (Світ медицини та біології, 2022)
В роботі представлені дані морфометричного та гістологічного дослідження при комплексній дії харчових добавок на залозистий аппарат фундального відділу шлунка. Встановлено, що комплесна дія харчових добавок нітриту натрію, глутамату натрію та Понсо 4R призводить до змін морфометричних показників залоз фундального відділу з розвитком складної, комплексної реакції, з послідуючою запальною реакцією та набряком. Відновно-пристосувальні реакції спрямовані на знешкодження альтеративного фактору та на відновлення морфофункціонального стану залоз фундального відділу шлунка не призводять до повного відновлення структурних компонентів, внаслідок переважання постійного негативного впливу подразника з виникнинням дистофічних змін, що виражається зміною морфометричних показників та морфологічної структури.