МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ СЕРЦЕВОГО ВИКИДУ - Захарова, В.П.; Балабай, А.А.; Трембовецька, О.М.; Руденко, О.В.; Руденко, К.В.; Стеченко, Л.О. (Світ медицини та біології, 2022)
Стаття присвячена вивченню морфологічних основ формування систолічного викиду крові з лівого шлуночка в системний кровообіг. Міокард представляє собою суцільну синцитіоподібну структуру з різноспрямованими м’язовими волокнами, при чому під час систоли різні сегменти лівого шлуночка забезпечують рух міокарда за певною траєкторією при відсутності точок опори. Механізми руху міокарда у певному напрямі залишаються невідомими. Метою нашого дослідження було вивчення морфологічної основи формування систолічного викиду крові з лівого шлуночка серця у велике коло кровообігу. У дослідженні були використані макроскопічні, мікроскопічні методи та спекл-трекінг ехокардіографія. Результати нашого дослідження показали, що компактний міокард верхніх сегментів лівого шлуночка серця формується в результаті з’єднання тяжів м’язових волокон, які змінюють напрям з «за годинниковою стрілкою» на «проти годинникової стрілки». Вектор руху кожного сегмента міокарда залежить від спрямованості його м’язових волокон і послідовності скорочень. Трабекули скорочуються першими і є точкою опори для кардіоміоцитів компактного міокарда, що визначає напрям руху кожного сегмента міокарда лівого шлуночка. Зміна міокардіальної архітектоніки а також порушення послідовності скорочень кардіоміоцитів можуть призводити до зниження ударного об’єму крові з симптомами серцевої недостатності, що потрібно враховувати при постановці діагнозу.