ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ЕПІТЕЛІЮ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ЯЗИКА ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Кока, В.М.; Старченко, І.І.; Мустафіна, Г.М.; Ройко, Н.В.; Филенко, Б.М.; Проскурня, С.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою нашого дослідження було вивчення особливостей структурної організації покривного епітелію слизової оболонки спинки язика білих щурів за умов введення в раціон комплексу харчових добавок впродовж 4 тижнів. Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67 г. Піддослідні тварини додатково до стандартного раціону отримували комплекс харчових добавок: глютамат натрію, понсо 4R та нітрат натрію впродовж 1 і 4 тижнів. Дослідження будови епітелію слизової оболонки язика проводили на традиційних гістологічних препаратах і напівтонких зрізах. Встановлено, що додаткове введення в стандартний раціон білих щурів комплексу харчових добавок впродовж 4 тижнів, призводить до прогресивного збільшення товщини багатошарового плоского епітелію спинки язика в усіх відділах і супроводжується розвитком гідропічної дистрофії, акантозу, гіперкератозу, вогнищевого порушення стратифікації.