ДИНАМІКА РОЗПОДІЛУ ГЛІКОПРОТЕЇНІВ У ЛЕГЕНЯХ МОРСЬКИХ СВИНОК З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ АЛЕРГІЧНИМ ЗАПАЛЕННЯМ - Попко C.С.; Євтушенко, В.М. (Світ медицини та біології, 2022)
В даний час питання про реакцію компонентів місцевої ланки вродженого імунітету дихальної системи на алергічне запалення в більшості аспектів залишається відкритим. Дослідження проводили на самцях морських свинок (тварин з експериментальним овальбумін-індукованим алергічним запаленням дихальних шляхів). Досліджено морфологічні зміни структурних компонентів легені. Нами встановлено, що збільшення кількості PAS позитивних келихоподібних клітин супроводжується гіперсекрецією слизу та сурфактанту, функціональною гіперактивністю пневмоцитів ІІ типу та альвеолярних макрофагів на ранніх стадіях розвитку алергічного запалення дихальних шляхів (р