МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ЕПІФІЗУ ЩУРІВ ЗА УМОВ ХРОНІЧНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ЕТАНОЛОМ - Пшиченко, В.В.; Черно, В.С.; Френкель, Ю.Д.; Чеботар, Л.Д.; Ларичева, О.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було встановлення особливостей морфо- функціонального стану епіфізу щурів в умовах хронічної інтоксикації етанолом. Результати дослідження показали, що після 30-добового впливу етанолу суттєво зменшується загальна кількість пінеальних клітин. Визначається збільшення об’єму цитоплазми, за рахунок процесів вакуолізації різного ступеню. Поряд зі зменшенням кількості пінеалоцитів збільшується вміст гліальних клітин, що свідчить про зниження функціональної активності епіфізу в умовах експерименту. Структурна організація темних пінеалоцитів також зазнає змін. Виявлено, що ядра темних клітин втрачають високий ступінь базофілії внаслідок деконденсації гетерохроматину. Подібні морфологічні зміни, можливо, свідчать про трансформацію темних клітин на світлі.