ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДИКИ ТЕПЛОМЕТРІЇ З ДІАГНОСТИЧНОЮ МЕТОЮ ПРИ ВОГНЕПАЛЬНИХ УШКОДЖЕННЯХ М’ЯКИХ ТКАНИН - Хоменко, І.П.; Тертишний, С.В.; Вастьянов, Р.С.; Талалаєв, К.О.; Турчин, М.І.; Панасенко, С.І. (Світ медицини та біології, 2022)
Проблема лікування вогнепальних ран до теперішнього часу відноситься до числа актуальних та неостаточно вирішених питань сучасної хірургії. Діагностика вогнепальних поранень зараз є недостатньо ефективною. Виникла потреба в удосконаленні змісту та обсягу медичної допомоги з можливістю підсилення її діагностичного ланцюга. Перспективним напрямком у діагностиці і хірургічному лікуванні вогнепальних ушкоджень є застосування термографічного обстеження з подальшим мультимодальним підходом до реконструкції вогнепальних дефектів м’яких тканин. Експериментальні дослідження були виконані в умовах хронічного експерименту на кролях породи Shinshilla, яким наносили вогнепальні поранення з подальшим лабораторним, морфологічним та функціональним обстеженням протягом 5 діб. Отримані результати свідчать про діагностичну важливість теплометрії при вогнепальних ураженнях м’яких тканин, оскільки застосування цього методу дозволяє обґрунтувати температурну реакцію над анатомічною ділянкою вогнепального дефекту та залежність її від ступеня вираженості або розповсюдженості площини ураження. Отримані дані мають перспективу клінічного застосування, що може служити передумовою вдосконалення й деталізації постановки діагнозу, раннього прогнозування септичних ускладнень та обрання адекватної лікувальної хірургічної тактики або профілактики даного виду вогнепальних й вибухових поранень.