МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МОЗОЧКА ЕМБРІОНІВ ТА ПЛОДІВ ЛЮДИНИ - Школьніков, В.С.; Залевський, Л.Л.; Школьнікова, Т.Ю. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було встановити макро- і морфометричні параметри мозочка і цитоархітектоніки його структур. Проводили морфометричне, анатомо-гістологічне, а також імуногістохімічне дослідження мозочка 116 ембріонів і плодів людини віком від 6–7 тиж. до 39–40 тиж. Вроджених аномалій центральної нервової системи не було. Протягом внутрішньоутробного розвитку спостерігається тенденція до поступового збільшення товщини проміжного шару мозочка у зв’язку з розвитком нейроно-гліальних комплексів. Тоді, як вентрикулярний шар поступово витончується за рахунок зменшення інтенсивності проліферації нейральних клітин. Найвища інтенсивність проліферації нейральних клітин у ембріональному періоді відбувалась у вентрикулярному та зовнішньому зернистому шарах, а найменш інтенсивна – у проміжному шарі. У радіальному напрямку через усі шари мозочка проходили волокна радіалоної глії та закінчувались у зовнішньому зернистому шарі.