ЗАПАЛЕННЯ ЯК ФАКТОР ПЕРЕДЧАСНОЇ ПОЛОГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Венцківська, І.Б.; Загородня, О.С. (Світ медицини та біології, 2021)
Спонтанне передчасне розродження залишається провідною причиною неонатальної смертності та захворюваності, особливо в гестаційні терміни менше 28 тижнів. У 90 жінок з передчасної пологової діяльністю в терміни 24–28 тижнів, а також у 91 жінки з передчасними пологами в терміни 28–34 тижні вивчено зміст і співвідношення СD-4 і СD-8 лімфоцитів, а також концентрацію інтерлейкіну-1 та інтерлейкіну-10 в сироватці крові. Контрольну групу створили 32 вагітні з неускладненим перебігом вагітності. Показано, що у жінок з передчасної пологової діяльністю в терміни 28-34 тижнів кількість Т-хелперів і концентрація прозапальних цитокінів значно більше, ніж у здорових вагітних. Індекс CD-4-8 в обох групах передчасної пологової діяльності був великим 1,2, в той час, як у здорових вагітних – 0,8. Виявлені відмінності обґрунтовують розробку тактик лікування в різні гестаційні терміни.