ЛІКУВАННЯ І ПРОФІЛАКТИКА ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТУ У ПРОФЕСІЙНИХ СПОРТСМЕНІВ - Гаджиєв, Д.Г. (Світ медицини та біології, 2021)
Було обстежено 340 спортсменів. Спортсмени були поділені на 2 лікувальні групи по 20 пацієнтів у кожній групі. Пацієнти другої групи на додаток до традиційної терапії отримували аплікації на ясна гелем на основі прополісу протягом 10 днів. Для оцінки тяжкості перебігу патології та ефективності лікувально-профілактичних заходів використовували індекс гінгівіту, папілярний індекс кровоточивості. У 16–19-річних спортсменів найчастіше виявляються секстанти з кровоточивістю 1.40±0.11, тобто зустрічається гінгівіт, тоді як пародонтит найтяжчого ступеня тяжкості діагностувався у професійних боксерів у віці 26–32 роки, що свідчило про недостатній пародонтологічний рівень допомоги. На завершальному етапі клінічних досліджень індекс гінгівіту в основній групі спостереження знизився до мінімального за всіма групами та термінами значення – 0.63±0.027 бала. Тоді як у контрольній групі отримані дані свідчили про розвиток запального процесу середнього ступеня тяжкості – 1.45±0.024 бали (р