ЗНАЧЕННЯ МАГНІТНО-РЕЗОНАНСНОЇ ТОМОГРАФІЇ У ДОПОВНЕННЯ ДО КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ ПРИ ОЦІНЦІ ПОШКОДЖЕНЬ ШИЙНОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА У ПАЦІЄНТІВ З ТУПОЮ ТРАВМОЮ - Гасимзаде, Г.Ш. (Світ медицини та біології, 2021)
Пропущені травми хребта можуть мати фатальні наслідки: призвести до паралічу та довічної інвалідності. Можливість запобігання пропущеній травмі визначено у 78 пацієнтів із тупою травмою, середній вік – 43.1±8.14 років. Пацієнтам проведено КТ та МРТ. Статистичні аналізи виконано за допомогою програми SPSS. Найчастіше відзначалися транспортні травми – 87.2 %. У 16.7 % випадків КТ виявила супутню осифікацію заднього поздовжнього зв’язування. Шанс знайти двосторонній фасетковий вивих склав при грижі за допомогою МРТ 0.238, при КТ – 0.026, при епідуральній гематомі 0.857 та 0.114 відповідно. Шанс знайти односторонній фасетковий вивих при набряку кісток без перелому при МРТ становить 1.516, при КТ – 0.182. Шанс визначити внутрішньочерепний крововилив при МРТ становить 1.108, при КТ – 0.219. Шанс підозри на травму грудного відділу хребта при МРТ становить 0.814, при КТ – 0.182. Анатомія кісток краще візуалізується при КТ, грижа диска та крововилив – при МРТ. При оцінці травм хребта рекомендується застосування КТ та МРТ.