ОСТЕОАРТРИТ І МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ: ЄДНІСТЬ ПАТОГЕНЕТИЧНИХ МЕХАНІЗМІВ - Ждан, В.М.; Ткаченко, М.В.; Кітура, Є.М.; Бабаніна, М.Ю.; О. А. Кир’ян O.A. (Світ медицини та біології, 2021)
У статті наведені результати досліджень функціонального стану суглобів 116 осіб, показників ліпідного профілю, інсулінорезистентності, активності системного запалення у хворих з остеоартритом, остеоартритом в поєднанні з метаболічним синдромом. За результатами досліджень, було виявлені достовірно виражені зміни вищезгаданих показників у пацієнтів з остеоартритом в поєднанні з метаболічним синдромом порівняно з групами здорових осіб і пацієнтів з остеоартритом. Так, встановлено вірогідне зростання загального холестерину у 1,3 рази, тригліцеридів у 1,4 рази, холестерину ліпопротеїдів дуже низької щільності у 1,8 разів порівняно з відповідними показниками у хворих на остеоартрит. Встановлено перевищення концентрації ФНП- та ІЛ-1 показники у 3,6 та у 2,5 рази відповідно у пацієнтів з остеоартритом в поєднанні з метаболічним синдромом порівняно з іншими групами досліджуваних. В умовах зростання кількості пацієнтів на остеоартрит у поєднанні з метаболічним синдромом не тільки в Україні, а й в усьому світі, вивчення єдності патогенетичних механізмів та можливості пошуку нових методів лікування є дуже актуальним.