РОЛЬ РІЗНИХ МЕТОДІВ ДРЕНУВАННЯ НИРОК ПРИ ОБСТРУКТИВНОМУ ПІЄЛОНЕФРИТІ - Іващенко, Д.М.; Дудченко, М.О.; Кравців, М.І.; Прихідько, Р.А.; Шевчук, М.П.; Щасний, Д.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Дослідження присвячене аналізу методів дренування ниркової миски при наявності симптомокомплексу гострого гнійного обструктивного пієлонефриту, порівняно різних методів дренування (внутрішнього і зовнішнього), аналізу перебігу запальних змін з боку крові і сечі, динаміці лабораторних показників. У двох групах хворих проаналізовані відповідні показники при виконанні внутрішнього (стентування) і зовнішнього (нефростомія) дренування сечових шляхів. За результатами відзначено більш швидке зниження лейкоцитозу крові і сечі в групі зовнішнього дренування, також швидше була вирізана гіпертермічна реакція організму, були більш виражені позитивні зміни на УЗД картині. За підсумками дослідження можна сказати що обидва методи дренування показані при наявності обструктивного пієлонефриту як один з компонентів лікування, а метод зовнішнього дренування має більш високу ефективність у порівнянні з внутрішнім стентуванням.