ПАРОДОНТОЛОГІЧНІ ІНДЕКСИ У ДІТЕЙ З ІНСУЛІНОЗАЛЕЖНИМ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ В ДИНАМІЦІ ЛІКУВАННЯ ГІНГІВІТУ - Кузь, І.О.; Шешукова, О.В.; Ткаченко, І.М.; Казакова, К.С.; Бауман, С.С.; Труфанова, В.П.; Лохматова, Н.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Стоматологічні прояви цукрового діабету відзначають у переважної більшості пацієнтів, а деякі фахівці-стоматологи вказують на 100% ураження тканин порожнини рота. При аналізі даних гігієнічних та пародонтологічних індексів до лікування та в динаміці в групі дітей, хворих на хронічний катаральний гінгівіт на фоні цукрового діабету І типу статистично значима різниця була виявлена і через 1 місяць, і через 3 місяці, і через 6 місяців, і через рік. Гігієнічні індекси до лікування відповідали незадовільній гігієні порожнини рота, а після лікування досягли рівня хорошої. Пародонтологічні індекси свідчили про середній ступінь запального процесу. Через 1 місяць після лікування ці значення значно зменшились і відповідали легкому ступеню запалення. Через 3 місяці, 6 місяців та через 1 рік вищевказані індекси незначно збільшились, проте були в середньому вдвічі нижче, ніж до лікування. Таким чином, застосування запропонованої лікувально-профілактичної схеми позитивно вплинуло на клінічний перебіг захворювань пародонту та сприяло покращенню як у найближчий, так і у віддалені терміни спостереження.