ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЦЕМЕНТУ КОРЕНЯ ЗУБІВ НА ТЛІ ІНФЕКЦІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ - Мазур, І.П.; Супрунович, І.М.; Савосько, С.І.; Новошицький, В.Є. (Світ медицини та біології, 2021)
Цемент кореня відіграє важливу роль в процесах регенерації пародонтального комплексу. В даному досліджені вивчали патоморфологічні зміни цементу коренів зубів на тлі інфекційно-запальних процесів в тканинах пародонта та механічної обробки поверхні коренів при проведенні пародонтологічного лікування. Матеріалом дослідження стали 30 зубів з генералізованим пародонтитом II–III ступеня тяжкості. За результатами скануючої електронної мікроскопії поверхня коренів зубів з генералізованим пародонтитом мала неоднорідний вигляд. При застосуванні зоноспецифічних кюрет Грейсі поверхня коренів зубів була гладкою. Під впливом магнітострикційного ультразвукового скалера поверхня коренів зубів мала рифлений вигляд. Поверхня коренів після застосування магнітострикційного ультразвукового скалера та зоноспецифічних кюрет Грейсі була гладкою з наявністю лусочок. За результатами морфометрії цементу поздовжніх шліфів зубів встановлено значний вплив зоноспецифічних кюрет Грейсі на товщину цементу коренів. Достовірне зменшення товщини цементу коренів зубів в поєднанні з підвищеним жувальним навантаженням внаслідок травматичної оклюзії та низькими регенеративними властивостями цементу пришийкової частини кореня зуба є чинником розвитку гіперестезії та цервікальних уражень.