ПЕРВИННІ ХЕЙЛІТИ: ПАТОГЕНЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ЛІКУВАННЯ - Марченко, А.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Первинні хейліти широко розповсюджені серед усіх захворювань губ. В статті надані відомі способи лікування та підтримувальної терапії хейлітів та запропонувано власні методи лікування та підтримувальної терапії метеорологічного та актинічного хейлітів у пацієнтів. Патогенетична терапія має основним завданням досягнення довгострокового контролю над симптомами метеорологічного та актинічного хейлітів, спрямована на запобігання загострень хвороби протягом року. Усім пацієнтам групи спостереження була проведена комплексна терапія та рекомендовано через 3, 6 та 9 місяців після проведення основного курсу лікування хейліту пройти підтримувальну терапію. Лікування вважали ефективним при досягненні позитивних результатів у суб’єктивній та об’єктивній картині захворювання. Отримані дані свідчать, що препарат тіотріазолін доцільно використовувати при медикаментозному лікуванні пацієнтів з метеорологічним та актинічним хейлітами. Доведена необхідність не лише місцевого лікування, але й системного його застосування у комплексній терапії. Для загальної терапії актинічного хейліту з метою гіпосенсибілізуючого ефекту доцільно призначати антигістамінні засоби третього покоління.