ОПОРТУНІСТИЧНІ ІНФЕКЦІЇ З УРАЖЕННЯМ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ ПАЦІЄНТІВ ДО ПРИЗНАЧЕННЯ ТА НА ФОНІ АНТИРЕТРОВІРУСНОЇ ТЕРАПІЇ - Марченко, К.В.; Коваль, Т.І.; Марченко, О.Г.; Дворник, В.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Дослідження включало 181 ВІЛ-інфікованого пацієнта (чоловіків – 127, жінок – 54) віком від 21 до 55 років (середній – 34,6±7,01 роки). Спостереження від моменту встановлення на облік до призначення антиретровірусної терапії, що тривало в середньому 1,64±0,17 років показало, у більшості ВІЛ-інфікованих пацієнтів – 148 (81,8 %) – переважали 3-тя та 4-та клінічні стадії з глибокою імуносупресією та реєстрацією, відповідно, опортуністичних інфекцій з ураженням ротової порожнини, притаманних цим стадіям, зокрема орофарингеального кандидозу у половини обстежених – 76 (42,0 %), та волосистої лейкоплакії язика більше, ніж у чверті – 49 (27,0 %) пацієнтів, причому у частини обстежених – при рівні CD4-лімфоцитів вище 350 кл/мкл. Попри високу загальну вірусологічну та імунологічну ефективність антиретровірусної терапії у 11 (6,0 %) пацієнтів опортуністичні інфекції з ураженням ротової порожнини реєструвались при показниках CD4-лімфоцитів ≥350 кл/мкл.