РОЛЬ L-ОРНІТИНУ-L-АСПАРТАТУ У ПРОФІЛАКТИЦІ ЦИТОСТАТИК-ІНДУКОВАНИХ УРАЖЕНЬ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ НА МНОЖИННУ МІЄЛОМУ - Маслова, Г.С.; Скрипник, Р.І.; Скрипник, І.М. (Світ медицини та біології, 2021)
У статті наведені результати власних досліджень по оцінці ефективності L-орнітин-L-аспартату у профілактиці хіміотерапевтично-індукованих уражень печінки у хворих на множинну мієлому. Обстежено 24 пацієнти із множинною мієломою (11 жінок і 13 чоловіків, віком від 46 до 78 років). Оцінку стану пацієнтів проводили двічі: до хіміотерапії (ХТ) і після трьох курсів специфічної терапії. Оцінювали показники біохімічного аналізу крові: активність аланінової, аспарагінової амінотрансфераз, гамаглутамілтранспетидази, лужної фосфатази, загального білірубіну, загального білку, креатиніну, сечовини, рівень кальцію крові. В залежності від включення до складу терапії супроводу L-орнітин-L-аспартату пацієнти були розподілені на 2 групи: І група (n=12) – хворі на ММ, котрі отримували ХТ; ІІ група (n=12) – хворі на ММ, які на тлі ХТ отримували L-орнітин-L-аспартат в дозі 10 г/добу внутрішньовенно впродовж 10 днів, потім 5 г 2 рази на день 20 днів. ІІІ (n=20) контрольну групу склали 20 практично здорових осіб. Доведено, що застосування L-орнітин-L-аспартату сприяє ефективній профілактиці порушень функціонального стану печінки та нирок у хворих на множинну мієлому при проведенні ХТ.