ЛАПАРОСКОПІЧНА АПЕНДЕКТОМІЯ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ - Міщенко, В.В.; Міщенко, В.П.; Руденко, І.В.; Ліхачов, В.К.; Добровольська, Л.М.; Ващенко, В.Л.; Макаров, О.Г. (Світ медицини та біології, 2021)
Лапароскопічна апендектомія виконана 73 вагітним. Для діагностики використовували шкалу Альварадо. Средній вік обстежених склав 25,7±0,5 роки. Від числа всіх прооперованих вагітні в І триместрі склали 17,8 %, у ІІ триместрі ‒ 46,6 %, в ІІІ триместрі ‒ 35,6 %. У 12,3 %вагітних час від початку захворювання до операції склав 6 годин, у 35,6 % ‒ 6‒12 годин, у 31,5 %‒ 12‒24 години, у 20,5 %‒ більше 24 годин. Післяопераційний період у всіх пацієнток протікав задовільно. Всі пацієнтки були виписані через 2‒5 діб після операції. Апендектомію у вагітних слід виконувати ще до розвитку ускладнень з боку гострого апендициту і гестаційних ускладнень. Діагностика гострого апендициту повинна бути швидкою і точною з використанням додаткових візуалізуючих технологій. Лапароскопічна апендектомія внаслідок її переваг перед відкритою апендектомією (безпека для здоров’я вагітної і перебігу вагітності) повинні стати золотим стандартом операцій при гострому апендициті у вагітних.