ДИНАМІКА КЛІНІКО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ХВОРИХ НА СТАБІЛЬНУ ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ ПІСЛЯ ПРОВЕДЕННЯ РЕВАСКУЛЯРИЗАЦІЇ ІЗ УРАХУВАННЯМ ПРОГРАМ ВІДНОВНОГО ЛІКУВАННЯ - Нестерак, Р.В.; Вакалюк, І.П.; Григоришин, Р.С.; Совтус, В.І.; Парцей, О.С.; Гриневич, Р.Й.; Веретик, У.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Відновне лікування хворих на стабільну ішемічну хворобу серця є важливою складовою комплексного підходу після проведення реваскуляризаційних процедур. Проведені нами дослідження показали, що динаміка показників у таких хворих залежить від застосованих програм відновного лікування. Застосування стандартного лікування та програми відновного лікування сприяло покращенню якості життя шляхом збільшення об’єму фізичних навантажень, зменшення нападів стенокардії, зростання задоволення лікуванням та відношення до хвороби. Розроблена авторська програма «Клініко-психологічної реабілітації кардіологічних хворих шляхом оптимізації внутрішньої картини здоров’я» у поєднанні із стандартним лікуванням та сугестивною терапією, сприяла позитивній динаміці клінічних, функціональних, психологічних складових та позитивному впливу на віддалені наслідки перебігу захворювання.