ПРОВІСНИКИ ВІДНОВЛЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ ХОДЬБИ ПІСЛЯ ІНСУЛЬТУ У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЛИ НА ЛІКУВАННІ В ІНТЕГРОВАНОМУ ІНСУЛЬТНОМУ БЛОЦІ - Фломін, Ю.В.; Гур'янов, В.Г.; Гуляєва, М.В.; Кушнеренко, О.Л.; Гаврилів, І.Р.; Соколова, Л.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Ходьба без сторонньої допомоги є ключовою ціллю реабілітації після інсульту. Метою дослідження було визначити предиктори незалежної ходьби на момент виписки. На основі демографічних, клінічних та лабораторних даних 442 учасників дослідження (середній вік 65,8 року, 43 % жінок, 84 % з інфарктом мозку) були побудовані одно- та багатофакторні регресійні моделі. При однофакторному аналізі значущий зв’язок із залежністю при ходьбі мали підтип інсульту, вік та стать пацієнта, фібриляція передсердь, тяжкість інсульту, функціональних обмежень, рухових і когнітивних порушень та підвищений рівень маркерів запалення при госпіталізації. Багатофакторний аналіз виявив лише чотири незалежних провісника: вік пацієнта, тяжкість початкового неврологічного дефіциту, початкова оцінка функції ходи та дуже пізній початок реабілітації. Якщо валідність прогностичної моделі буде підтверджена, її використання може сприяти реалістичним цілям лікування та оптимальній підготовці до виписки.