ДІЯ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК НА ЗАЛОЗИСТИЙ АППАРАТ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ 12-ПАЛОЇ КИШКИ ЩУРІВ - Білаш, В.П.; Григоренко, А.С.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Лисаченко, О.Д.; Звягольська, І.М.; Тимошенко, Ю.В.; Хілінська, Т.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Дія комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R на стан крипт слизової оболонки 12-палої кишки щурів на ранніх термінах експерименту призводить до зменшення середніх значень морфометричних показників компонентів тіла крипт, зі зменшенням висоти епітеліоцитів, відбувається внаслідок безпосереднього впливу складових елементів харчових добавок, що у подальшому призводить до порушень мікроциркуляції у судинах, розвитком гіпоксії та виникненням запальної реакції. Внаслідок чого розвиваються наростаючі дистрофічні зміни у клітинах епітелію кишкових залоз, що проявляється зменшення середніх значень кількісного показника клітинного складу епітелію крипт. Далі у результаті компенсаторно-відновлювальних реакцій повного відновлення не відбувається, що підтверджується зниженням середніх значень метричних показників тіла крипт зі зменшенням висоти епітеліоцитів, на тлі зниження чисельності клітинного складу епітелію і з напруженням місцевого імунітету протягом експерименту.