ВИРАЖЕНІСТЬ КОГНІТИВНИХ РОЗЛАДІВ ТА ЇХ ПАТОГЕНЕТИЧНА КОРЕКЦІЯ В ДИНАМІЦІ СТРЕПТОЗОТОЦИН-ІНДУКОВАНОГО ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Вастьянов, Р.С.; Садовий, О.С.; Стоянов, О.М.; Добровольський, В.В.; Вастьянова, О.В.; Грузевський, О.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Цукровий діабет 2 типу стає все більш розповсюдженим захворюванням та найбільш агресивним з точки зору його дебюту в осіб різного віку. Розуміючи складність усієї клінічної картини цукрового діабету, пов’язану перш за все з ускладненнями захворювання через комплексність, каскадність та багатобічність «хибних кіл» патогенетичних механізмів захворювання, які спричиняють формування діабетичних мікро- та макроангіопатій, нашу увагу привернув зв’язок цукрового діабету та когнітивних розладів. Експериментальні дослідження були виконані в умовах хронічного експерименту на щурах лінії Вістар на моделі стрептозотоцин-спричиненого експериментального цукрового діабету. З метою корекції мнестичних розладів щурам окремо та сумісно вводили метформін та альфа-ліпоєву кислоту. Отримані результати свідчать про формування когнітивних розладів в динаміці формування стрептозотоцин-індукованого експериментального цукрового діабету, що підтверджується погіршенням процесу навчання, а також послабленням коротко- та довготривалої пам’яті. За умов сумісного введення метформіну та альфа-ліпоєвої кислоти щурам із стрептозотоцин-провокованим експериментальним цукровим діабетом, відбувається виражена редукція амнестичних проявів у тварин, що проявляється нормалізацією досліджуваних мнестичних показників. Запропонована комплексна схема фармакокорекції є ефективною, має патогенетичне підґрунтя та цілком виражений саногенетичний вплив, що в разі подальшого ретельного дослідження матиме клінічне значення.