ЕКСПРЕСІЯ АНГІОТЕНЗИН-ПЕРЕТВОРЮЮЧОГО ФЕРМЕНТУ-2 У ТКАНИНАХ ЛЕГЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ БРОНХОПНЕВМОНІЇ - Зябліцев, Д.С.; Дядик, О.О.; Худолій, С.О.; Шепитько, В.І.; Зябліцев, С.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою дослідження було встановлення впливу гострого легеневого запалення не вірусного генезу на експресію ангіотензин-перетворюючого ферменту-2. Щурам лінії Вістар (n=20) було проведене введення у трахею стерильної капронової нитки довжиною 2,5 см та товщиною 0,2 мм на глибину 2,5 см. Ендотрахеальне введення капронової нитки призводило до формування гострої бронхопневмонії, яке включало послідовний розвиток: ексудативного і проліферативного запалення, перибронхіальних та альвеолярних абсцесів, їх організацію та дифузний фіброз паренхіми легень. Показано, що ексудативна фаза гострого запалення супроводжувалася пригніченням експресії ангіотензин-перетворюючого ферменту-2 у епітеліоцитах бронхів, альвеолоцитах ІІ порядку та судинному ендотелії. При переході запалення у стадію проліферації та фіброзування експресія ферменту відновлювалася. Виявлені зміни вказували на наявність факторів регуляції, які відрізняються від дії коронавірусу.