ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ ПРИ МОДЕЛЮВАННІ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Кравченко, Л.С.; Аппельханс, О.Л.; Поляков, А.Є.; Пасечник, О.В.; Борисюк, І.Ю.; Гончаренко, О.В.; Іванова, Я.І. (Світ медицини та біології, 2021)
В експерименті на 48 білих щурах-самцях лінії Вістар, віком 2–3 місяці, масою тіла (238±10) г визначена ефективність розробленого лікувально профілактичного комплексу, який включає фітопрепарат на основі біофлавоноіду дігідрокверцетіну – природного капілляропротектора, антиоксиданта, що за своєю фармакологічною дією відносіться до групи ангіопротекторів і коректора мікроціркуляції, застосований per os , у сполученні із місцевою терапією тканин пародонту авторським зубним еліксиром на основі прополісу і біологічно активних речовин адаптогенів рослинного походження із ультрафонофорезом. В умовах моделювання метаболічного синдрому у щурів застосування лікувально-профілактичного комплексу нівелювало негативні наслідки дії компонентів патологічного стану у вигляді покращення обміну речовин з нормалізацією рівнів глюкози, тригліцеридів, холестерину, протизапальних інтерлейкінів у сироватці крові, поліпшення функціонального стану печінки та тканин пародонту. Визначена пародонтопротекторна дія лікувально-профілактичного комплексу на тлі відтворення метаболічного синдрому, позитивний вплив на системи антиоксидантного захисту і неспецифічної резистентності як на системному рівні, так і в тканинах пародонту.