СУБМІКРОСКОПІЧНІ ЗМІНИ ГЕМОКАПІЛЯРІВ КОРИ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ У ДИНАМІЦІ ПІСЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ - Кульбіцька, В.В.; Небесна, З.М.; Крамар, С.Б.; Гетманюк, І.Б. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою даного дослідження було встановити субмікроскопічні зміни гемокапілярів надниркових залоз білих щурів в динаміці після експериментальної термічної травми. Експеримент проведено на 36 статевозрілих білих щурах-самцях. Опік ІІб ступеня моделювали під тіопентал-натрієвим наркозом. Субмікроскопічні зміни вивчали на 1, 7, 14 та 21 добу від початку експерименту. Для електронномікроскопічного дослідження забирали невеликі шматочки кори надниркових залоз. Обробку тканин проводили згідно загальноприйнятих методик. Ультратонкі зрізи вивчали в електронному мікроскопі ПЕМ-125К. В ранні терміни після експериментальної термічної травми відбуваються початкові деструктивні зміни складових елементів стінки кровоносних капілярів органу, що проявлялось їх надмірним кровонаповненням, набряком та деструкцією цитоплазми ендотеліоцитів, перицитів, деформацією ядер, нерівномірним потовщенням базальної мембрани. В пізні терміни після опіку, встановлено значні деструктивно-дегенеративні зміни в стінці гемокапілярів кори надниркових залоз, що супроводжувалось нерівномірним потовщенням та гомогенізацією базальної мембрани, пікнозом ядер, деструкцією і фрагментацією органел в цитоплазмі ендотеліоцитів, порушенням фенестрації та зникненням мікропіноцитозних пухирців, що призводить до недостатності трансендотеліального обміну в органі.