ОСОБЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ ОБМІНУ ПРИ ЗАГОЄННІ РАН, УСКЛАДНЕНИХ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЮ ХРОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ НИРОК - Павлов, С.Б.; Кумечко, М.В.; Бабенко, Н.М.; Літвінова, О.Б.; Валільщиков M.В.; Бабаєва, О.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Робота присвячена вивченню особливостей змін основних показників обмінних процесів при загоєнні експериментальних ран, ускладнених хронічною хворобою нирок. Гістологічне дослідження показало значне порушення морфологічного та функціонального стану нирок у щурів із хронічною хворобою нирок. Відзначено зниження рівнів глюкози, сечовини, сечової кислоти в сироватці крові експериментальних тварин через 1 тиждень після нанесення ран в порівнянні з аналогічними показниками тварин контрольної групи. У щурів через 4 тижні після моделювання ран концентрація сечовини і сечової кислоти залишилася зниженою, в той час як рівень глюкози практично відновився до рівня аналогічних показників контрольної групи, а вміст креатиніну підвищувався в порівнянні з контролем. Показано, що запальні процеси у нирковій тканині призводять до порушень обміну при загоєнні ран, ускладнених хронічною хворобою нирок, що відображаються статистично достовірними змінами рівнів біохімічних показників.