АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН БАКТЕРІЙ РОДІВ NOCARDIA, RHODOCOCCUS ТА ACINETOBACTER - Пирог, Т.П.; Ключка, І.В.; Луцай, Д.А.; Ключка, Л.В.; Скроцька, О.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Встановлено, що мінімальні інгібуючі концентрації щодо бактерій і дріжджів поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus IМВ В-7241, Rhodococcus erythropolis IМВ Ас-5017 та Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на традиційних субстратах, становили 9–120 мкг/мл і перебували в межах визначених для відомих у світі поверхнево-активні речовини. Вперше встановлено, що поверхнево-активні речовини, синтезовані досліджуваними штамами на відходах виробництва біодизелю та пересмаженій соняшниковій олії, характеризувалися високою антимікробною активністю щодо бактерій та дріжджів (мінімальна інгібуюча концентрація 0,45–120 та 1,9–142 мкг/мл відповідно). Встановлено, що внесення як живих, так і інактивованих клітин Escherichia coli ІEM-1 та Bacillus subtilis у середовище культивування R. erythropolis IМВ Ас-5017 та N. vaccinii ІМВ В-7405 супроводжувалося синтезом поверхнево-активних речовин, мінімальні інгібуючі концентраціїяких були у кілька разів нижчими порівняно з показниками, встановленими для поверхнево-активних речовин, синтезованими у середовищі без сторонніх мікроорганізмів. Одержані результати засвідчують можливість використання досліджуваних ПАР як ефективних антимікробних агентів.