ВПЛИВ ПОВЕДІНКОВОГО ФЕНОТИПУВАННЯ НА РОЗВИТОК ПАТОЛОГІЧНИХ ЗМІН У СЛИННИХ ЗАЛОЗАХ ЩУРІВ НА ТЛІ ОЖИРІННЯ ТА СТРЕСУ - Чижанська, Ю.О.; Слободяник, Н.М.; Омельченко, О.Є.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2021)
На моделі глутамат-індукованого ожиріння та поєднаної дії ожиріння і стресу проаналізовані патологічні зміни у слинних залозах щурів в залежності від поведінкового фенотипування. Дослідження виявило, що за умов моделювання іммобілізаційного стресу та сполученої дії ожиріння і стресу були виявлені вірогідні зміни концентрацій реактантів тіобарбітурової кислоти, окисно-модифікованих білків та каталази у слинних залозах щурів стресостійкого та стресонестійкого типу порівняно з контролем. Вірогідна різниця між досліджуваними показниками у слинних залозах спостерігається між різними за стресостійкістю щурами лише за вмістом реактантів тіобарбітурової кислоти. Таким чином, за умов глутамат-індукованого ожиріння та хронічного стресу у слинних залозах щурів з різним поведінковим фенотипуванням визначено достовірне зростання кількості реактантів тіобарбітурової кислоти, підвищення вмісту окисно-модифікованих білків і зниження активності каталази, що свідчить про зниження активності антиоксидантної системи та розвиток оксидативного стресу.