РЕМОДЕЛЮВАННЯ СУДИННОГО РУСЛА ФУНДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ ШЛУНКА ПРИ ДІЇ КОМПЛЕКСУ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ, НІТРИТУ НАТРІЮ ТА ПОНСО 4R - Ячмінь, А.І.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Білаш, С.М.; Лисаченко, О.Д.; Соколенко, В.М.; Шарлай Н.M.; Клепець, О.В. (Світ медицини та біології, 2021)
В роботі наведені дані морфометричного дослідження дії комплексу харчових добавок на стан судинного русла фундального відділу шлунка при дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Було встановлено, що на ранніх етапах експерименту спостерігався спазм судин гемомікроциркуляторного русла внаслідок безпосереднього впливу складових харчових добавок на слизову оболонку, що призвело до збільшенням діаметрів судин підслизової основи, як результат порушення гемодинамічних умов у слизовій оболонці. В подальшому розвиток запальної реакції та явища гіпоксії призвело до виникнення компесаторно-відновлювальних реакцій, але повного відновлення не відбувалось, що на кінець експерименту проявлялось декомпенсацією резистивної ланки, спазмом обмінної та збільшенням просвіту ємнісної ланки.