ПОШИРЕНІСТЬ АЛЕРГІЧНОГО КОН’ЮНКТИВІТУ СЕРЕД ДІТЕЙ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ - Абдиєва, Я.Д. (Світ медицини та біології, 2021)
Дослідження проведено в Гянджа-Газахському економічному регіоні Азербайджану. Всього спостерігалося 2700 дітей і підлітків: 300 дітей (150 хлопчиків і 150 дівчаток) в кожній віковій групі (5–9; 10–14; 15–19) в кожному типі населених пунктів (велике місто, малі міста і сільські поселення). Поширеність алергічного кон’юнктивіту у віці 5–9 років і підлітків у віці 10–14 років (19,4±1,3 % і 17,7±1,3 %) достовірно не відрізняються один від одного, але у віці 15–19 років цей показник статистично збільшується і становить 25,8±1,5 %. У сімейному анамнезі хворих алергічним кон’юнктивітом ця патологія зустрічається в 42,1±2,1 % випадків у братів і сестер, в 28,1±1,9 % випадків у матерів, в 22,5±1,8 % випадків у батьків, в 20,9±1,7 % випадків у інших родичів. Пацієнти з алергічним кон’юнктивітом мають високий відносний ризик розвитку бронхіальної астми (у 16,4 раза), риніту, синуситу і риносинусита (в 2,4 рази), отиту (у 1,8 рази) і тонзиліту (в 2,0 рази).