ВЛАСТИВОСТІ СА2+-ЗАЛЕЖНИХ І СА2+-НЕЗАЛЕЖНИХ ІЗОФОРМ NO-СИНТАЗИ В ЛІМФОЦИТАХ КРОВИ ЖІНОК ХВОРИХ НА РАК ЯЄЧНИКІВ - Бариляк, Р.В.; Воробець, Д.З.; Мельник, О.В.; Фафула, Р.В.; Воробець, З.Д. (Світ медицини та біології, 2021)
Рак яєчників вважається одним з найважчих захворювань жіночих статевих шляхів. Відомо, що NO модулює процеси ангіогенезу, апоптозу, клітинного циклу, інвазію та метастазування пухлин. Утворення NO з L-аргініну відбувається за участю ізоформ NO-синтази. Метою даної роботи було вивчити активність та кінетичні властивості NO-синтази в лімфоцитах крові жінок з раком яєчників. Дослідження проводили на лімфоцитах крові жінок з раком яєчників II-ІV стадії (n=26) та здорових жінок (n=24, група контролю). Встановлено, що активність конститутивної ізоформи NO-синтази лімфоцитів крові жінок з раком яєчників була в 4,0 рази нижчою порівняно з контрольною групою. Активність індуцибельної NO-синтази в лімфоцитах крові практично здорових жінок становила (1,52±0,46) нмоль NADPH(H+)/хв∙мг протеїну, а у жінок з раком яєчників активність ензиму була вищою у 144 рази. Біохімічні механізми, які призводять до зміни активностей ізоформ NO-синтази у лімфоцитах крові жінок з раком яєчників, залишаються до кінця не з’ясованими. Тому наступний етап нашого дослідження був присвячений вивченню кінетичних властивостей ізоформ cNOS та iNOS у лімфоцитах крові. Встановлено, що утворення NO за участю cNOS у лімфоцитах крові жінок з онкопатологією відбувається повільніше і менш активніше, ніж у практично здорових жінок. Щодо максимальної кількості утвореного продукту реакції за участю cNOS, то у випадку раку яєчників ця величина була в 3,8 рази менша, ніж у жінок контрольної групи (р