СТАН ТКАНИН ПАРОДОНТА У ДІТЕЙ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПРОРІЗУВАННЯ ПОСТІЙНИХ ЗУБІВ - Гороховський, В.В.; Шнайдер, С.А.; Щерпанський, Ф.Й.; Бородач, В.О.; Пиндус, В.Б. (Світ медицини та біології, 2021)
Першочерговим завданням дитячої стоматології є своєчасна діагностика захворювань тканин пародонта і проведення лікування з урахуванням вікових особливостей будови тканин пародонта, а також етіологічних і патогенетичних особливостей захворювання. Стаття присвячена оцінці стану тканин пародонту – 124 дітей 7 і 8 років. Діти були розділені на 4 групи. До основної групи 7 років увійшла 31 дитина з затримкою прорізування зубів у яких були відсутні постійні зуби, в основну групу 8 років увійшла 31 дитина з затримкою прорізування зубів у яких прорізалися не більше 4 постійних зубів. До групи порівняння 7 років увійшла 31 дитина і в групу порівняння 8 років увійшла 31 дитина без загальносоматичних захворювань у яких прорізування зубів відбувалося в термін. У дітей проводили комплексне дослідження тканин пародонту з використанням пародонтологічних індексів: РМА (Parma), CPITN, проби Шиллера – Писарєва і індексу кровоточивості. У 100% дітей з затримкою прорізування зубів виявлені запальні захворювання тканин пародонта. У дітей основної групи 7 років індекс РМА (Parma) склав 19,41±1,85, проба Шиллера – Писарєва – 1,68±0,04, індекс кровоточивості – 0,52±0,04. У дітей основної групи 8 років індекс РМА (Parma) – 18,77±1,36, проба Шиллера – Писарєва – 1,66±0,05, індекс кровоточивості – 0,50±0,05. Результати проведених досліджень свідчать про високу поширеність і інтенсивність запальних процесів тканин пародонту і про необхідність розробки лікувально – профілактичного комплексу для дітей із затримкою прорізування зубів.