ДОБОВИЙ ПРОФІЛЬ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ ТА СТАН КОГНІТИВНОЇ ФУНКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Доценко, М.Я.; Герасименко, Л.В.; Шехунова, І.О.; Молодан, О.В.; Малиновська, О.Я.; Скороходова, Н.О.; Яценко, О.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Артеріальна гіпертензія є найважливішим фактором ризику розвитку когнітивних порушень, що доводять численні великомасштабні дослідження. У пацієнтів з початковими проявами когнітивних порушень велика ймовірність їх прогресування. Вплив артеріальної гіпертензії на когнітивні порушення багато в чому визначається її тривалістю і характеристиками зміни артеріального тиску. У зв’язку з цим, представляє інтерес їх рання верифікація у хворих на гіпертонічну хворобу та вивчення найбільш значущих показників добового моніторингу артеріального тиску в якості предикторів когнітивних порушень. Метою роботи стало вивчити зв’язок когнітивних порушень з показниками «офісного» і добового моніторингу артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу II стадії. Обстежено 102 хворих на гіпертонічну хворобу II стадії, середній вік склав 49,84±0,83 років. Пацієнти були розділені на 2 групи в залежності від рівня когнітивних функцій. Для вивчення когнітивних порушень проведено нейропсихологічне тестування за допомогою MoCA-тесту. Рівень артеріального тиску оцінювався при офісному вимірюванні і добовому моніторингу артеріального тиску. У 39 (75 %) і 32 (65,4 %) пацієнтів на артеріальну гіпертензію з когнітивними порушеннями виявлено достовірне порушення добового профілю артеріального тиску по систоличному і діастолічному артеріальному тиску, проти 19 (38 %) і 16 (32 %) пацієнтів по аналогічним показникам в групі без когнітивних порушень. У статті показан кореляційний зв’язок між показниками добового профілю артеріального тиску і ступенем когнітивних порушень. Був отриман кореляційний зв’язок між кількістю балів за шкалою MoCA-тесту і показниками середньодобового систолічного і пульсового артеріального тиску (r=-0,29; p=0,003, r=-0,25; p=0,01). Зі зниженням показників шкали MoCA-тесту корелювали показники добового індексу систолічного і діастолічного артеріального тиску r=0,24; p=0,02 і r=0,36; p=0,002 відповідно, а також показники варіабельності систолічного артеріального тиску за день і ніч r=-0,28; p=0,005 і r=-0,26; p=0,01 відповідно. Показник SDdn систолічного артеріального тиску корелював з вираженістю когнітивних порушень r=-0,36; p=0,001. Нами встановлено, що пацієнти на гіпертонічну хворобу II стадії з наявністю когнітивних порушень характеризуються достовірним підвищенням варіабельності систолічного артеріального тиску за день і ніч (р