МІКРОФЛОРА КИШКІВНИКА У ДІТЕЙ З ДИТЯЧОЮ КОЛЬКОЮ - Левенець C.C.; Горобець, Н.М.; Кіржнер, Г.Д.; Сабадаш, В.Є. (Світ медицини та біології, 2021)
Функціональні шлунково-кишкові розлади, до яких відноситься дитяча колька, є найпоширенішим станом серед дітей перших місяців життя. Зазвичай, до цього розладу застосовують «правило трьох»: кольки з’являються, приблизно, через 3 тижні життя, тривають до трьох годин на добу і припиняються у віці три місяці. Діагноз встановлюють згідно критеріїв ІІІ Римського консенсусу. Кольки можуть дуже сильно виснажувати дитину, тому з’ясування їх механізму є актуальним. Одним з можливих механізмів, який може бути патогенетично причетним до виникнення дитячої кольки, на даний час розглядаються зміни в мікрофлорі кишківника. Метою дослідження було вивчення мікробіому кишківника у дітей з дитячою колькою. Обстежено мікрофлору товстої кишки у 57 пацієнтів з дитячою колькою віком від 1 до 5 місяців. Встановлено, що у дітей з колькою спостерігається порушення в мікробіомі кишківника, що виявляється у зменшенні кількості облігатних анаеробів та збільшенні росту факультативних анаеробів типу Proteobacteria, переважно членів родини Enterobacteriaceae, збільшенні кількості мікроорганізмів типу Firmicutes, особливо родини Staphylococcaceae та збільшення кількості грибів роду Candida. Мікробіом кишківника у дітей з інфантильною колькою характеризувався збільшенням кількості грамнегативних (К. pneumoniae) та грампозитивних (S. aureus) умовно - патогенних мікроорганізмів. Гриби роду Candida (С.albicans) і золотистий стафілокок (S. aureus) були найпоширенішими збудниками, що колонізували кишківник. Серед спільнот, які контамінували кишківник, переважали три - та двокомпонентні асоціації умовно-патогенних мікроорганізмів та грибів. Найчастіше гриби роду Candida утворювали асоціації із S. aureus, K. pneumoniae та E. faecalis. Поява в мікробіомі кишківника у дітей з колькою умовно - патогенної флори, культивування якої відбувається в нейтральних або кислих середовищах (гриби роду Candida, ентерогеморагічна кишкова паличка) та зменшення кількості представників мікрофлори, яка виробляє органічні кислоти (комменсальна E.coli, лактобактерія та біфідумфлора), є опосередкованим свідченням зміщення редокс-потенціалу кишківника в кислу сторону.