ЦИТОКІНИ КРОВІ Й ЛІКВОРУ ЯК ДИФЕРЕНЦІАЛЬНО-ДІАГНОСТИЧНІ МАРКЕРИ ГОСТРИХ МЕНІНГІТІВ У ДІТЕЙ - Надрага, О.Б.; Хомин, О.Я.; Дибас, І.В.; Дашо, М.Б. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою роботи було удосконалення ранньої диференційної діагностики гострих серозних і гнійних менінгітів у дітей на підставі визначення рівнів цитокінів у крові, лікворі та імунологічних особливостей перебігу захворювання. Проспективним дослідженням охоплено 93 пацієнтів віком від 1-го міс. до 18-ти р., які перебували на стаціонарному лікуванні в КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна інфекційна лікарня» протягом 2015–2019 рр. Групу 1 було сформовано з 47 дітей госпіталізованих з діагнозом «Серозний менінгіт», до групи 2 увійшли 26 дітей з діагнозом «Гнійний менінгіт». Група порівняння складалася з 20 дітей, рандомізованих за віком, які були госпіталізовані з діагнозом «ГРВІ, нейротоксикоз» та негативними результатами бактеріологічного та вірусологічного дослідження ліквору. Імунологічні дослідження крові і ліквору проведено протягом першої доби госпіталізації. Концентрацію цитокінів (IL-4, IL-1b, IL-10, TNF-α) у лікворі та крові здійснювалося методом імуноферментного аналізу із застосуванням наборів «Вектор Бест». Встановлено, що у хворих як з серозними так і з гнійними менінгітами рівні цитокінів у спинномозковій рідині були вищі від вікових норм. У пацієнтів з гнійними менінгітами рівні TNFα, IL-1ß, IL-4, IL-10 у лікворі статистично достовірно перевищували аналогічні показники у пацієнтів з серозними менінгітами, зокрема вміст інтерлейкіну-1β у лікворі сягав 10,97 [3,52-21,93] пг/мл і в п’ять разів перевищував показник групи порівняння (2,19 [0,76-4,67] пг/мл). У дітей з гнійним менінгітом виявлено ще значніше підвищення рівня IL-1β, яке більш ніж у 30 разів перевищувало аналогічні показники хворих із серозним менінгітом, та в 150 разів - групи порівняння. Індекс IL10ліквор/ TNF-α ліквор, який відображає стан Т-хелперної системи при станах, спричинених інфекційними чинником у хворих з гнійними менінгітами становив 4,68±1,02 од, і був достовірно нижчим, ніж у групі порівняння (9,02±1,11 од, p=0,02). У хворих з серозними менінгітами, цей показник був 23,35±2,08 од. і статистично достовірно (p=0,006) перевищував аналогічний у групі порівняння і в групі пацієнтів з гнійним менінгітом. У хворих з серозними менінгітами виявлено активацію Th2 імунної відповіді з активною продукцією тканинами нервової системи протизапальних цитокінів і підвищенням їх рівнів у спинномозковій рідині, і навпаки, перевагу Th1 відповіді, яка характеризується інтенсивним синтезом прозапальних цитокінів у дітей з гнійними менінгітами. Отримані результати дозволять удосконалити диференційну діагностику серозних та гнійних запалень оболонок мозку, розробити шляхи диференційованої корекції імунних порушень, прогнозувати тяжкість перебігу хвороби і підвищити ефективність терапії цих захворювань.