КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ПЕЧІНКИ У ДІТЕЙ ІЗ МОНО- ТА МІКСТ-АСОЦІЙОВАНИМ ВАРІАНТОМ ІНФЕКЦІЙНОГО МОНОНУКЛЕОЗУ - Незгода I.I.; Гаврилюк A.O.; Онофрійчук O.С.; Демчишин, Я.М.; Габорець, Я.В.; Роша, Л.Г.; Попроцька, С.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Інфекційний мононуклеоз (ІМ) залишається актуальною медико-соціальною проблемою через його убіквітарне поширення, поліетіологічність причин, можливість викликати пошкодження імунної системи та інших систем організму, включаючи печінку. Саме тому, важливим є вивчення незалежних клінічних та діагностичних предикторів для прогнозування клінічних змін у печінці у дітей з ІМ, що покращить підходи менеджменту цієї категорії пацієнтів. У цій статті наведено клінічні особливості перебігу моно- та мікст-асоційованого варіанту ІМ у 60 пацієнтів з та без ураження печінки. Відносний ризик (RR) виникнення гепатиту у пацієнтів з мікст-асоційованим варіантом ІМ у 2,2 рази вищий, у порівнянні із групою пацієнтів із моно-асоційованим ІМ (RR=2.2; CI 1.2691 3.8138; p=0.0050). Типовими симптомами моно- та мікст-асоційованого ІМ є: лихоманка, утруднене носове дихання, тонзиліт, лімфаденопатія. Встановлено, що у пацієнтів із мікст-асоційованим варіантом перебігу ІМ тривалість наведених симптомів була достовірно довшою, аніж у пацієнтів із моно-варіантом ІМ (p