ВАЗОПРЕСОРНА ТЕРАПІЯ ГЕПАТОРЕНАЛЬНОГО СИНДРОМУ НА ТЛІ АЛКОГОЛЬНОГО ЦИРОЗУ ПЕЧІНКИ - Сливка, Н.О.; Лукашів, Т.О.; Руснак, І.Т.; Сидорчук, А.С.; М. В. О. Аль Салама; Ровінський, О.О.; Акентьєв, С.О. (Світ медицини та біології, 2021)
Гепаторенальний синдром є однією із найчастіших причин смертності при цирозі печінки, а методи його лікування є недостатньо вивченими, тому, метою даного дослідження було порівняння ефективності різних схем вазопресорної терапії. Всього було обстежено 109 хворих на алкогольний цироз печінки, які були розподілені на дві групи залежно від типу призначеного лікування: група 1 (n=57) – отримували терліпресин+альбумін, група 2 (n=52) – мідодрин+октреотид+альбумін. Статистичний аналіз даних проводився за допомогою програмного забезпечення RStudio1.1.463. Середній вік пацієнтів на момент включення у дослідження становив (42.34±12.57) років; середня тривалість перебігу АЦП – (3,5±1,54) років; середній стаж зловживання алкоголем (8.42±3.53) років; гендерний розподіл: 79.6 % (n=119) чоловіків, 20.4 % (n=31) – жінок (р