ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТА У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Юсубова, Ш.Р.; Мамедов, Ф.Ю. (Світ медицини та біології, 2021)
Проведено комплексне пародонтологическое обстеження і анкетування 150 осіб, які страждають порушеннями функції щитовидної залози і з на хронічний генералізований пародонтит (середній вік пацієнтів склав 31,6±0,46 років) і 150 практично здорових осіб аналогічного віку та статі. Залежно від методу терапії пацієнти були розділені на 3 групи. У I-ої групи, n = 13 (основна група) схема підтримуючої терапії в основній групі була наступною: обстежуваним хворим 14 днів в область навколозубних тканин вводили турунди з гіалуроновою кислотою. У II-ой групі, групі порівняння (n = 11), застосовувався традиційний антисептик, всім пацієнтам в порожнині рота скелером видалення зубного каменю і аплікації ясен традиційним антисептиком, розчином хлоргексидину. У місцеве лікування в контрольній III-їй групі (n = 12), входило видалення зубних відкладень, закритий кюретаж в складі індивідуальної гігієни порожнини рота. Час експозиції з лікарським засобом становило 5-10 хвилин. Всім пацієнтам проводилися: навчання гігієні порожнини рота, професійна гігієна, повна санація. В ході контрольних стоматологічних оглядів визначалося стан тканин пародонта визначенням гігієнічного індексу (ГІ) Silness-Loe (SL, 1964), і пародонтального індексу - PI (AL Russel, 1956, 1967). Рівень концентрації МДА після завершення курсу базової терапії по всіх групах дорівнював 0,71±0,03 нмоль / мл, 1,30±0,03 нмоль / мл і 2,89±0,15 нмоль / мл, відповідно до основного, контрольній групі і в групі порівняння. Результати біохімічних досліджень показали менш виражену в порівнянні з основною групою пацієнтів тенденцію в нормалізації вмісту імуноглобулінів S-IgA - 0,46±0,023 мг / л. Факт більш вираженого збільшення в слині кількості sIgА після застосування гіалуронової кислоти пов’язаний зі значною активізацією імунологічних процесів в порожнині рота. За результатами проведених клініко-лабораторних досліджень наявність ендокринної патології негативно впливає на функціональний стан органів і тканин порожнини рота, про що свідчили показники пародонтального індексу, який характеризує ступінь поширення запального процесу на м’які і тверді тканини пародонту, і зміни деяких біохімічних показників. Так у обстежуваних нами хворих на тлі гіпотиреозу виявлено зміни показників місцевого імунітету та антиоксидантної Своєчасне виконання санаційних заходів з видаленням зубних відкладень, пломбуванням каріозних порожнин, видаленням коренів зруйнованих зубів і призначенням ефективних гігієнічних засобів в ході комплексного лікування забезпечує відносну нормалізацію локального імунітету і регресію клінічних симптомів захворювань. На підставі індексних даних, отриманих в ході клінічних досліджень, можна зробити висновок про доцільність призначення при пародонтиті комплексного лікування з використанням гіалуронової кислоти у хворих на гіпотиреоз. Нормалізація гистохимических показників на тварин, яка була досягнута автором через чотири і шість тижнів експериментальних досліджень, може свідчити про посилення компенсаторних механізмів в тканинах і підвищення імунологічної реактивності після застосування даного препарату. Підтвердженням цього факту послужили результати проведених нами біохімічних досліджень з виявлення динаміки зміни кількісних показників S-IgA, які значно зросли після застосування в комплексному Пародонтологічне лікування гіалуронової кислоти.